Skip to content

Τι είναι ιός υπολογιστή, τα είδη και οι διαφορές τους

Τι είναι ιός υπολογιστή, τα είδη και οι διαφορές τους.

Οι περισσότεροι όταν λένε κόλλησα malware εννοούν ιό.
Όμως η αλήθεια είναι πως ο ιός υπολογιστή είναι ένα σύνολο από malware και όχι μόνο…

Τι είναι το malware

Η λέξη malware βγαίνει από τη συντομία της φράσης Malicious Software (κακόβουλο λογισμικό) και σημαίνει οποιοδήποτε πρόγραμμα είναι κατασκευασμένο ώστε να προξενεί πρόβλημα στο λειτουργικό του υπολογιστή και κατά συνέπεια στον χρήστη.

Τι είναι ιός υπολογιστή

Ιός είναι ένα malware κατασκευασμένο ώστε να αντιγράφει τον εαυτό του σε διαφορετικά αρχεία του λειτουργικού μολύνοντας τα όπως ακριβώς κάνουν και οι βιολογικοί ιοί να αντιγράφουν τον εαυτό τους σε διαφορετικά τυχαία κύτταρα. Να επισημάνουμε ότι στους υπολογιστές υπάρχουν ιοί που είναι από εντελώς ακίνδυνοι πχ να εμφανίζουν ένα μήνυμα στην οθόνη μέχρι και ιοί που μπορούν να καταστρέψουν το λειτουργικό σύστημα ακόμα και την μητρική πλακέτα του υπολογιστή μας κάνοντας ζημιά στο bios. Άλλοι ιοί προβάλουν διαφημίσεις ή επιβραδύνουν το σύστημα του υπολογιστή ή ακόμη να καταστρέφουν συγκεκριμένο τύπο αρχείων ή και όλα τα αρχεία. Εντός του υπολογιστή, ο ιός μολύνει είτε αυτόματα είτε κατά το άνοιγμα κάθε τύπο αρχείων που είναι προγραμματισμένος να μολύνει word, excel, exe κλπ.

Τι είναι το worm

Worm είναι παρόμοιο με τον ιό αλλά είναι πολύ πιο επιθετικό στην διάδοσή του πχ θα πάρει πρόσβαση στις επαφές μας και κατά πάσα πιθανότητα θα στείλει μολυσμένο e-mail σαν να το στείλαμε εμείς. Να λάβουμε υπόψη ότι οι μεγαλύτερες επιθέσεις και ζημιές σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν προκληθεί από worms όπως τα sasser και blaster.

Τι είναι το trojan

Trojan ή trojan horse είναι malware που δρα σαν δούρειος ίππος.
Καμουφλαρισμένο σαν κανονικό προγράμματα μπαίνει στον υπολογιστή τρέχει στο παρασκήνιο δημιουργεί κενά ασφαλείας τα οποία δίνουν πρόσβαση σε τρίτους για να μπουν στο υπολογιστή μας είτε για απλή παρακολούθηση της δραστηριότητας μας είτε για τον πλήρη έλεγχο χωρίς την συγκατάθεσή μας. Πολλά συστήματα μολύνονται από έναν τύπο trojan τα λεγόμενο botnet τα οποία ανοίγουν δίοδο για την εγκατάσταση κι άλλων malware στον υπολογιστή μας. Να επισημάνουμε ότι πολλά “σπαστήρια” για προγράμματα που κατεβάζουμε από torrent περιέχουν trojan.

Τι είναι το spyware

Spyware είναι ένα πρόγραμμα που παρακολουθεί τη δραστηριότητα στον υπολογιστή μας και στο διαδίχτυο χωρίς να το ξέρουμε. Να επισημάνουμε ότι κάποια πιο ισχυρά spyware αντιγράφουν τους κωδικούς μας τον αριθμό πιστωτικής ή οποιοδήποτε κλειδί χρησιμοποιούμε στο internet και έτσι άνετα μπορούν τρίτοι να πάρουν τον έλεγχο.

Τι είναι το adware

Adware είναι malware αλλά ο σκοπός του είναι το κέρδος και προβάλλει διαφημίσεις στον υπολογιστή μας χωρίς εμείς να το επιθυμούμε. Οι διαφημίσεις φαίνονται ξαφνικά με παράθυρα που ανοίγουν μόνα τους χωρίς εμείς να έχουμε δώσει κάποια εντολή.

Τι είναι το scareware

Scareware είναι παρόμοιο με το spyware ή το adware και έχει σκοπό να τρομάξει τον χρήστη για να εγκαταστήσει ένα δήθεν πρόγραμμα antivirus και συνήθως πετάγονται κάτι μηνύματα που λένε ότι έχετε 100000 μολυσμένα αρχεία ή ότι ο υπολογιστής σας κινδυνεύει κτλ. Μην υποκύψετε πρόκριτε για απάτη.

Τι είναι το keylogger

Keylogger είναι πρόγραμμα το οποίο είναι εξειδικευμένο στο να καταγράφει κάθε πλήκτρο που πατάμε στο πληκτρολόγιο και να αποθηκεύονται σε ένα αρχείο με αποτέλεσμα να υποκλέπτονται όλοι η κωδικοί μας. Προσοχή υπάρχουν εμπορικά πακέτα με δυνατότητα keylogger που χρησιμοποιούνται από εργοδότες για τους υπολογιστές των υπαλλήλων ή και από απατημένους/απατημένες για παρακολούθηση.

Τι είναι το rootkit

Rootkit ο ύπουλος τύπος του malware είναι εντελώς αόρατο στον χρήστη και δεν εμφανίζεται ούτε στο task manager. Να επισημάνουμε ότι μολύνει τον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος ενσωματώνεται πλήρως και μπορεί να ελέγχει όλες τις λειτουργίες. Μπορεί να είναι και ο λόγος για να γίνει format μιας και είναι πολύ δύσκολα ανιχνεύσιμος.

Τι είναι το ransomware

Ransomware είναι μια κατηγορία μόνο του. Είναι πολύ επικίνδυνο μιας και έχει απασχολήσει σε παγκόσμιο επίπεδο την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος διότι κλειδώνει και κωδικοποιεί όλα τα αρχεία του υπολογιστή μας μη μπορώντας εμείς να τα αναγνώσουμε. Να επισημάνουμε ότι μετά από αυτή την δραστηριότητα μας βγαίνει μήνυμα ότι τα αρχεία μας έχουν κλειδωθεί και ότι πρέπει να πληρώσουμε ένα ποσό για να τα ανακτήσουμε. Αυτό βέβαια δεν θα γίνει ποτέ. Ελάχιστες είναι οι φορές που μπόρεσε κάποιος να κάνει ανάκτηση τα αρχεία του υπολογιστή του. Το χειρότερο ransomware μέχρι στιγμής είναι το cryptolocker.

Αν έχετε πρόβλημα στον υπολογιστή, μια δωρεάν διάγνωση σε εμάς μπορεί να σας βοηθήσει.

Επισκευή Υπολογιστών | Ανάκτηση Δεδομένων | tech@onpc.gr | www.onpc.gr

Data Recovery Technician | IT Mechanic

Back To Top